zaterdag 3 november 2012

Dag 2: Wetland Park (deel 1)

Station Wetland Park

Na een goede nachtrust was het tijd voor onze eerste hele dag in Hong Kong. We zijn begonnen met een ontbijt op de 38ste verdieping van het hotel. Vanuit deze ruimte hadden we een prachtig uitzicht over de stad. Dit was overigens slechts een tijdelijke ontbijtruimte omdat het restaurant op de tweede verdieping nog niet klaar was.
Na het ontbijt zijn we met de metro naar het Wetland Park gegaan. Dit moerasgebied ligt in de noordwestelijke uithoek van het gebied dat bij Hong Kong hoort. Je zit hier vlakbij de grens met communistisch China. Het was een rit in drie etappes waarbij we moesten overstappen bij de Chinees klinkende stations Mei Foo en Tin Shui Wai, om uiteindelijk te eindigen bij station Wetland Park.


Station Wetland Park

Wetland Park

De eerste foto's hebben we gemaakt bij de ingang van het park. Op een eilandje in het water zaten vooral veel reigers en aalscholvers. Met het uitzicht op deze foto's lijkt het alsof we de grote stad ver achter ons hebben gelaten. Niets is echter minder waar, direct achter de fotograaf staat het vol met torenflats van het stadsdeel Tin Shui Wai. Flats van het type Oostblok.

002 Wetland Park
006 Wetland Park001 Wetland Park Wetland Park Hong Kong

Uca arcuata - rode wenkkrabben

 Uca arcuata

Deze krabben behoren tot het geslacht van de wenkkrabben. Dit zijn krabben waarvan de mannetjes verhoudingsgewijs erg grote scharen hebben en ze hebben ogen op steeltjes. Ze komen voor langs tropische en subtropische kusten. Vanwege het zwaaien met de schaar worden ze ook wel vioolkrabben genoemd.  

Roetkopbuulbuul

013 Roetkopbuulbuul014 Roetkopbuulbuul Roetkopbuulbuul

Deze fraai gekuifde zangvogel is één van de meest voorkomende vogels in Hong Kong. De vogel komt in vrijwel alle landen van zuidoost Azië voor.

Langstaartklauwier

018 Langstaartklauwier Langstaartklauwier

Tijdens het eerste deel van onze wandeling door Wetland Park viel het qua vogels nogal tegen. Hoewel overal in het park borden stonden met de tekst 'vogels hebben ook oren' liepen er op deze zaterdag veel gezinnen met schreeuwende kinderen en ouders rond. In een uithoek van het park hebben we deze langstaartklauwier gezien. In Europa zijn er slechts sporadisch vogels van deze soort waargenomen. In Nederland is er één gezien in 2011. Dat neemt echter niet weg dat dit geen bedreigde vogel is.

Mudflat Hide

024 Vogels wetlandpark036 Vogels wetlandpark
Vogels bij Mudflat Hide

In het park heb je een aantal plekken waar je vanuit een schuilhut de vogels kunt bekijken. Verreweg de interessantste is Mudflat Hide helemaal in de verste uithoek van het park. In de waterpoelen bij dit uitkijkpunt zitten onder meer reigers, lepelaars, aalscholvers, ijsvogels, eenden, steltkluten en groenpootruiters.
Op de foto's hierboven vooral aalscholvers en blauwe reigers. Op de tweede foto ook een kleine zilverreiger en op de achtergrond een grote zilverreiger.

030 Vogels wetlandpark Mudflat Hide

Op de foto hierboven loopt op de voorgrond een steltkluut. Met de lange poten kan de steltkluut door relatief diep water lopen. Hij eet insecten, kreeftachtigen en kleine vissen.
De Mudflat Hide schuilhut is niet al te groot en het zat er hutje mutje vol. De Hongkongnezen waren erg vriendelijk, er stond een mevrouw die ons wees op enkele bijzondere vogels die er zaten en al snel hadden we zelf een plekje bij één van de kijkgaten. 

070 Vogels wetlandpark069 Vogels wetlandpark Mudflat Hide

Kleine lepelaar

039 Vogels wetlandpark Twee lepelaars
063 Vogels wetlandpark Groep lepelaars

De lepelaar die hier voorkomt is de zogenaamde kleine lepelaar. Dit is een bedreigde soort waarvan nog maar een paar duizend exemplaren in leven zijn. Hun aantal is wel stijgend. Een kwart van de populatie strijkt tijdens de trek neer in deze moerassen bij Hong Kong. Het is dus nogal bijzonder dat we hier een vrij grote groep van deze vogels zagen.

IJsvogel


 IJsvogel

In de wetlands van Hong Kong leven twee soorten ijsvogels. Allereerst de gewone ijsvogel die ook in Nederland voorkomt. De ijsvogel is een viseter en leeft dus in de buurt van water. Hij staat bekend als een schuwe vogel die zich maar zelden laat zien. Deze vogel waande zich onbespied en ging rustig op een paaltje zitten.

Smyrna-ijsvogel

De Smyrna-ijsvogel heeft een felblauwe rug, een bruine kop, een witte borst en een rode snavel. Er zijn een aantal ondersoorten van deze ijsvogel bekend, dit is de variant die in Zuid-China en Taiwan voorkomt.


 Smyrna-ijsvogel

Groenpootruiter

De groenpootruiter is een vogel uit de familie van de snipachtigen. Hij broedt in het hoge noorden en overwintert in meer zuidelijke gebieden. Komen ze uit Europa, dan trekken ze naar Afrika. De vogels in Hong Kong zijn afkomstig uit Siberië en de gebieden in de buurt van de Grote Oceaan.
Kenmerkend zijn de grijsgroene poten. In Nederland wordt de vogel tijdens de trek in vrij grote aantallen waargenomen.


  Groenpootruiter

Oranje libelle

De wandelpaden in de wetlands bestonden voor een deel uit dit soort boardwalks. Duidelijk is dat het vrij druk was op deze mooie zaterdag in november.

071 Boardwalk wetlandpark Boardwalk

De opvallend gekleurde libelle heeft als naam Asian Amberwing. Een Nederlandse naam heb ik niet kunnen vinden. Deze libelle komt voor in vijvers, beken en rietmoerassen en zoals hier bij troebel water. In vergelijking met verwante libellensoorten is deze vrij klein.

 Oranje libelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten